The making of...

Een groep hoogopgeleide werkzoekenden heeft nu de handen in elkaar geslagen en vanuit de stichting IkWilWerken dit zonderwerkboek geproduceerd. Een luchtige mix van analyses, cartoons, ervaringen en adviezen. De auteurs weten alledrie uit ervaring hoe het is om zonder baan te zitten en nemen u graag mee op ontdekkingstocht door de wereld van sollicitatieplicht, reïntegratie, overheidsbeleid en zelfmotivatie. In een klimaat waarin men vooral praat over en niet met werklozen, weigeren zij werkloos langs de kant te staan en geven werkzoekenden een stem.

Zonder Werkboek is niet alleen geschreven om andere werkzoekenden een hart onder de riem te steken, maar ook om praktische tips en een humoristische kijk te bieden. Daarnaast is het een interessant boek voor eenieder die inzicht wil krijgen in de werkelijke problemen van het werklozenbestaan.


Het schrijven van het boek ging eigenlijk heel gemakkelijk. Als je door-redeneert vanuit de situatie en belang van werkzoekenden, kom je vanzelf op ons gedachtegoed uit.

Eerdere vingeroefeningen hebben wij al in 2003 gedaan - zie diverse publicaties op www.ikwilwerken.nl. Eén belangrijke daarvan is het ' ikwilwerken' manifest: klik [pdf-128 kB]

Als je eenmaal hebt losgelaten:

  ' iedereen hoort te werken'
  ' er is altijd werk als je wilt'
  ' het is je eigen schuld als je geen werk hebt'
  ' omdat je geen werk hebt, moet je voor alles dankbaar zijn'


kom je in een andere wereld. Deze wereld. Je ontdekt hoe haarfijn overheid, grote werkgevers en vakbonden het spel spelen dat werklozen langs de kant laat staan - ten behoeve van hun eigen positie, werkverschaffing en het doorzetten van eigen belangen. Doordenken over deze materie is de sleutel tot het ontdekken van het ware Nederland.

Lex Scholten en Philippe Blankert kennen elkaar sinds het vrij vroege begin van ikwilwerken. Zij delen sterk het betogende. Christa van den Berg kwam er later bij, om uit journalistieke hoek meer cursiefjes, luchtige stukken met persoonlijke ervaringen te schrijven. En er werkten de nodige werkloze cartoonisten mee aan het boek!


Het Zonder Werkboek is mede mogelijk gemaakt door subsidiegever Start Foundation

[webdesign]